Söndag
25 Feb 1 match
Torsdag
29 Feb 1 match
Lördag
02 Mar 2 matcher
Söndag
03 Mar 1 match
Onsdag
06 Mar 1 match
Söndag
10 Mar 2 matcher
Fredag
15 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match
Torsdag
21 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 1 match
Måndag
25 Mar 1 match
Torsdag
28 Mar 1 match
Hemma
Växjö
VÄX
Borta
Mullsjö
MUL

Uppgift 2 – Växjö

3 april 2017 21:19
Semifinal 1:7

Linköping besegrades till slut och Mullsjö har sedan slutsignalen i match sju haft fullt fokus på nästa uppgift – Växjö. Vi ger er alla förutsättningar inför semifinalserien och hjälper er att ladda upp lite extra inför kvällens inledande drabbning.


För tre år sedan tog Mullsjö AIS ett stort kliv i sin utveckling. Efter att ha tampats i botten av SSL-tabellen och till och med varit i division 1 och vänt sedan avancemanget 2008 slet man sig till en sjundeplats säsongen 2013-14, vilket innebar lagets första SM-slutspel någonsin. Tre år och tre slutspelsresor senare står vi nu och inväntar starten på Mullsjös andra tripp till slutspelets andra omgång. För två år sedan blev det tack och godnatt efter fyra raka förluster mot Falun, men i år är läget annorlunda. Nu ställs man inte mot regerande mästarna, utan mot ett lag som spelar sin första SM-semifinal.

Analys Växjö

Växjö har följt Mullsjö åt genom åren och blivit en rival. Man har tillbringat ett antal säsonger tillsammans i Division 1 Södra, man möttes i SSL-kvalet 2009, då båda hamnade på fel sida strecket, och man möttes i kvartsfinalen 2015. Den gången visade Mullsjö upp en enorm styrka genom att, efter en tät och spännande matchserie, spela ut Växjö i den sjunde matchen och till slut vinna med 11-3.

Mycket har hänt på de två åren som gått sedan den matchen, och det är inte mycket som talar för att vi får se några 11-3-matcher. Såväl Växjö som Mullsjö är breda lag som gärna rullar på tre femmor. Båda lagen hade åtta spelare som nådde 20 poäng eller mer i grundserien. Endast Storvreta (10 spelare) hade fler, och Falun lika många. I kvartsfinalerna var det just Växjö och Mullsjö som hade flest olika målskyttar 12 respektive 15. Detta trots att Växjö bara spelade 4 matcher.

Den största skillnaden mellan det Växjö som förlorade kvarten 2015 och det lag som ställer upp ikväll har vi dock inte tagit upp än. Världens bästa innebandyspelare 2016 utsågs för några veckor sedan av Innebandymagazinet i samarbete med förbundskaptener och internationell media. Tvåa i den omröstningen blev en finsk målvakt vid namn Eero Kosonen. Han förde Finland till VM-guld i vintras och ska nu försöka föra Växjö till sin första SM-final. Med all respekt för Pascal Meier är uppgraderingen i målburen enorm för Växjö.

Framåt är Växjö, som sagt, mycket brett. När Valdemar Ahlroth, som var Växjös poängbäste spelare i grundserien, inte producerade lika starkt i kvartsfinalen, klev André Andersson och lagkapten Filip Kjellsson fram, la i en ny växel och ledde laget offensivt förbi Pixbo.

Analys Mullsjö

Mullsjö spelade sin senaste match i fredags, medan Växjö har fått vila i 10 dagar. Vilket lag tjänar på det? Såväl spelare som tränare i Mullsjö har frekvent använt uttrycket “Vi hade gärna spelat redan imorgon igen” i intervjuer efter matcherna, och kanske ligger det något i det. Energin verkar finnas där, och risken att man är utmattade efter kvartsfinalen är kanske mindre än chansen att man kan dra nytta av att man är inne i matchtempo. Vi kommer troligtvis få mer och mer klarhet i detta under seriens gång.

Isaac Rosén var Mullsjös bäste poängplockare i kvartsfinalen, och ligger trea i hela slutspelets poängliga. Mullsjö brottades med en del frånvaro på viktiga spelare, och att Rosén gjorde vad han gjorde var avgörande för seriens utgång. Sebastian Palmqvist, poängbäst i grundserien, missade två matcher på grund av sjukdom och åkte på ett matchstraff tidigt i match fyra, så han saknades i nästan halva matchserien. Att han satte tre mål i den sjunde matchen var ett stort styrkebesked.

Laget ska vara helt friskt och spelklart bortsett från Elias Isaksson som varit skadad sedan slutet på grundserien. Kim Ganevik är åter klar för spel efter sin avstängning, vilket också är mycket goda nyheter för Mullsjö, då han var riktigt bra fram till avstängningen. Skulle skador eller annan frånvaro inträffa är det inte läge att få panik för det, då inhopparna har visat ett fantastiskt resultat. Pelle Tarenius och Filip Wiklund gjorde båda mål i inhopparroller.

Vi får dock inte glömma två mycket viktiga faktorer som inte går att mäta med siffror och statistik. Den ena faktorn är den mentala faktorn. Mullsjö har precis slagit ut ett lag som tagit sig till final två år i rad, och gjort det på ett otroligt häftigt sätt. Man reste sig efter två blytunga förluster och avgjorde det hela inför hemmapubliken i Nyhemshallen. Man visade på enorm mental styrka där.

Den andra faktorn är givetvis supportrarna. Andreas Elf sa i en intervju inför semifinalen att fansen inte bara är som en sjätte utespelare, utan säkert även en sjunde för laget. Det stöd laget får från läktaren är något alldeles extra. Det kan låta klyschigt, men en sådan sak kan faktiskt var avgörande i denna serie. Det mesta talar för en väldigt jämn serie, och då är varje detalj viktig.

Nu närmar det sig. Nu kör vi. Låt semifinalen starta!