Tisdag
25 Feb 1 match
Fredag
28 Feb 1 match
Lördag
29 Feb 1 match
Onsdag
04 Mar 1 match
Fredag
06 Mar 1 match
Söndag
08 Mar 1 match
Fredag
13 Mar 1 match
Lördag
14 Mar 1 match
Måndag
10 Aug 1 match
Fredag
14 Aug 1 match
Söndag
23 Aug 1 match
Fredag
28 Aug 1 match
Söndag
13 Sep 1 match
Fredag
18 Sep 1 match
Lördag
03 Okt 1 match
Lördag
10 Okt 1 match
Söndag
25 Okt 1 match
Torsdag
29 Okt 1 match
Söndag
01 Nov 1 match
Söndag
08 Nov 1 match
Fredag
13 Nov 1 match
Torsdag
19 Nov 1 match
Lördag
21 Nov 1 match
Lördag
28 Nov 1 match
Söndag
13 Dec 1 match
Söndag
20 Dec 1 match
Lördag
26 Dec 1 match
Tisdag
05 Jan 1 match

Långläsning: "Det är tufft men stabilt"

17 maj 2020 07:41
HERR

Vid ungefär samma tidpunkt förra året gjorde Mullsjoais.se en intervju med sportchef Jesper Axell inför säsongen 19/20. Det pratades om den nya ledarstaben med Ulf Hallstensson i spetsen och förhoppningar om ett lyckat slutspel. Föga anade nog varken skribenten eller sportchefen att turerna kring tränarna och ett inställt slutspel skulle vara det som karaktäriserade den säsongen. Nu görs ett nytt försök med en djuplodad intervju med mannen som varit en av de viktigaste orsakerna till att Mullsjö AIS tagit sig från division tre till toppen av Superligan.


Egentligen behöver han såklart ingen närmare presentation. Jesper Axell har varit sportchef i Mullsjö AIS de senaste nästan 20 åren. När Mullsjoais.se pratar med honom är han som alltid positiv och taggad för framtiden.

"Vi vill göra saker så bra som möjligt och tittar du på truppen inför nästa år kan man inte direkt säga att vi misslyckats", menar han med en sådär finurlig ton som bara han kan och som gör att man direkt håller med. Men visst har han en poäng. Tittar man på nyförvärv så står såklart Warbergs lagkapten Robin Westergren högt i kurs som den där stabila defensiva backen man kanske saknat de senaste åren. Men att också få hem Jesper Sankell som vann Växjös poängliga är såklart en rejäl förstärkning.

"Både ”Sankan” och Simon Karlsson har ju MAIS som moderklubb. Även Joel Ingesson hyser starka känslor för föreningen. När vi sedan har en ledarstab som andas blått så är det såklart svårt att som Maisare inte gilla hjärtat som genomsyrar laget nu", fortsätter Jesper Axell. Lägg därtill Anton Hedin som tidigare varit i klubben och känner den väl så behövs det inget geni för att förstå strategin Axell och hans sportgrupp valt inför kommande säsonger.

”Men det låter dyrt?” tänker nog fler än du som läser detta. Hur löser man det i Coronatider med ett inställt slutspel och dess intäkter bakom sig?

"Det är inget snack om att det är en tuff ekonomisk situation. Men läget just nu är relativt stabilt. Vi kommer, som det ser ut nu, ha ett eget kapital när vi går in i kommande säsong", berättar Axell.

"Det är ju dock inte överdrivet mycket pengar och de försvinner snabbt beroende på hur världsläget förändras och hur våra samarbetspartners påverkas av krisen. Därför är våra sponsorer och publik ovärderliga. Den swishkampanj som dragits igång närmar sig 100 000 vilket är så vackert så man blir tårögd", menar Axell och fortsätter. Axell berättar också att det inte bara är supportrarna som visat hjärta såhär långt. Även spelarna har visat att man vill ge sig själva möjligheten att gå så långt som möjligt. Detta genom att själva ta initiativ att sänka sina ersättningar för att möjliggöra nyförvärv.

"Det var spelarna själva som kom med idéen genom spelarrådet och man blir extremt tacksam och ödmjuk när man inser att man har den spelartruppen", berättar han.

"Vår strategi inför nästa år, med det här laget och med den ledarstaben vi har fått ihop, måste bli att fylla Nyhemshallen i premiären och ha ett bredare och större sponsorarbete än någonsin." På tal om ledarstaben väljer Axell också att presentera två nyheter. Sedan tidigare är det klart att Andreas Hedlund blir huvudtränare och att han till sin hjälp får Alexander Bergström och Johan Nygårdh som assisterande.

"På toppen kommer Andreas Elf husera som strategisk chef. Han ska tillsammans med ledarstaben och oss i sportguppen skapa en långsiktighet i hur vi spelar och tänker innebandy. Det är en fantastisk nyhet för oss."

"Dessutom fortsätter vi på Mullsjöspåret genom att knyta till oss Richard Nordenberg som lagledare. En man som känner Mullsjö som bygd utan och innan, jag är väldigt glad att han valt att tacka ja."

Fler lag från Jönköping

På grund av det inställda kvalet till Superligan fick FagerhultHabo IB en plats direkt upp i SSL utan att behöva kvala. Ytterligare ett lag från Jönköpingstrakten i landets högsta serie alltså. Ökad konkurrens eller bra sporre? Vad tycker egentligen Axell om det?

"Det är såklart väldigt roligt för Fagerhult och inte minst Johan Kihlbom och Fredrik Frendin som gjort ett jättejobb där. Nu blir dom en konkurrent till oss nästa år men det ökar såklart bara intresset för innebandyn i regionen och bör skapa ytterligare publikfyllda derbyn med ett intresse som förhoppningsvis slår alla tidigare rekord", tror Axell.

Om vi återgår till truppen menar sportchefen också att grunden för flera säsongers trupp redan nu påbörjats i och med samarbetet med FBC Lerum och Hovslätt vilka är två extremt skickliga föreningar på att få fram bra spelare.

"Simon Eriksson, Adam Bäck och Philip Axelsson från Hovslätt kör försäsong med oss redan nu och sedan tidigare har vi ju kommunicerat tillsammans med FBC Lerum att Joel Ekström och Noah Johansson kommer vara med oss en del nästa år, förhoppningsvis kan alla dessa spelare bli viktiga spelare hos oss i framtiden."

Idel bra grejer alltså? Nja, självklart finns det smolk i glädjebägaren. Till exempel att årets center säsongen 18/19, Tim Braillard, valt att flytta hem till Schweiz. Samtidigt valde den kanske största publikfavorit Jan Zaugg att stanna ytterligare ett år i Sverige och Mullsjö vilket Jesper kallar för den kanske lyckligaste stunden under hans år som sportchef.

"Zaugg har tillfört något som inte bara är matchvinnande och kvalitetsmässigt bra på planen. Han tillför en dimension till inte bara Mullsjö utan hela Superligan som är helt unik. Jag är fortfarande barnsligt glad att han valde att stanna hos oss trots alla andra alternativ han hade."

"Dessutom är Gustav Johansson nu i träning. Vilket var typ ett år sedan. Det är ju i sig som ett nyförvärv med tanke hur mycket han var borta förra året", fortsätter den alltid lika optimistiska sportchefen.

Summan av kardemumman är ju trots allt ändå att det ser bra ut. Truppen ser bredare ut än någonsin och toppspelarna är många. Självklart ska allt funka, spelarna vara skadefria och harmoniska men känslan är onekligen positiv. Nu gäller det ”bara” att viruset släpper taget om världen på något sätt så vi kan samlas i Nyhem redan till hösten.

"Vårt fokus just nu är att göra våra samarbetspartners och våra supportrar så absolut nöjda det bara går. Vi vill visa vår uppskattning till det stödet dom alltid gett oss och visa varför dom ska fortsätta ge det. Vi känner oss verkligen som en stor idrottsfamilj och i dom här tiderna har man verkligen förstått hur viktigt det är för mig, och för många andra", avslutar Axell.

Vill du stötta Mullsjö AIS? Swisha valfri summa, 7 kronor är lika välkommet som 700 kronor, till 123 312 94 00.