Söndag
26 Jan 1 match
Fredag
31 Jan 1 match
Lördag
08 Feb 1 match
Onsdag
12 Feb 1 match
Tisdag
18 Feb 1 match
Lördag
22 Feb 1 match
Tisdag
25 Feb 1 match
Fredag
28 Feb 1 match
Lördag
29 Feb 1 match
Onsdag
04 Mar 1 match
Fredag
06 Mar 1 match
Söndag
08 Mar 1 match
Fredag
13 Mar 1 match
Lördag
14 Mar 1 match
Måndag
10 Aug 1 match
Fredag
14 Aug 1 match
Söndag
23 Aug 1 match
Fredag
28 Aug 1 match
Söndag
13 Sep 1 match
Fredag
18 Sep 1 match

MAIS 30 år - "Avancemanget"

16 oktober 2019 19:26
HERR

Den 1/11 2019 firar som bekant Mullsjö AIS 30 år. Det firas genom en nostalgitripp genom viktiga milstolpar, sköna klipp och läsvärda artiklar i klubbens historia här på mullsjoais.se. Först ut, avancemanget till Svenska Superligan.


"Mullsjö förlorade i lördags med 6-11 mot seriejumbon Västerås, trots att Mullsjöfansen ordnat med en egen bussresa till bortamatchen. Mullsjös lagkapten Niklas Grek skäms så mycket att han avstår från lön under resten av säsongen för att i stället kunna bjuda supportrarna på resan till bortamötet med Balrog nästa söndag."

Så började en artikel i Expressen (läs hela artikeln här) den 6 februari 2009. Över tio år sedan alltså, men mannen som uttalade orden, Niklas Grek, är ihågkommen av väldigt många. Lång, ståtlig och med ett hjärta av guld blev han snabbt såväl en uppskattad lagkamrat, fansfavorit och klubbikon. När han får frågan om sitt bästa minne i MAIS-tröjan så väljer han inte helt oväntat att lyfta fram avancemanget till Superligan i en "knökafylld" Gunnarsbohall som det överlägset bästa minnet: "Det var en magisk upplevelse", berättar han för Mullsjö AIS.

Matchen han refererar till spelades mot Älvstranden och var direkt avgörande för om Mullsjö AIS skulle spela upp sig i landets högsta innebandyserie för första gången någonsin. Kim Hadelund sköt ett skott det skrivits en låt om (lyssna här) och avancemanget var ett faktum.

Förutsättningarna inför avslutande omgången av division ett säsongen 07/08 var enkla. Mullsjö behövde vinna i minst sudden death för att avancera till Sverige högsta serie.

Runt 400 personer, där alla fick stå då det endast gick in cirka 300 sittande, kokade redan innan matchstart. Och vilken match man fick se. Båda lagen gjorde mål om vartannat på det snabba parkettgolvet och mot slutet såg det ut att vara kört för våra blå hjältar. Men Gabriel Moberg ville annat och kvitterade med endast sekunder kvar av tredje perioden och tvingade fram en förlängning.

Väl framme i förlängningen hände ingenting förrän Mullsjö tog ut målvakten, och med 32 sekunder kvar så hämtade den hårdskjutande backen Kim Hadelund bollen och lossade bössan från egen planhalva. Stenhårt ribba in.

Uttrycket "taket lyfte" fick en ny innebörd. Mullsjö AIS från den lilla kommunen var klar för världens bästa innebandyliga efter ett osannolikt drama som ingen som var där kommer att glömma.

Lyssna gärna också på Patrik Bromanders referat i Sveriges Radio här.

Och här kan du läsa Innebandymagazinets liverapportering från matchen

Vi jobbar just nu på att hitta rörliga bilder från matchen och även intervjuerna efter. Har du något sådant att bidra med? Maila gärna [email protected]

En annan som var med på denna tiden och som även han lyfter fram ovan händelse som den överlägset bästa under tiden i MAIS var slitvargen Emanuel "Imma" Ambré. "Det är utan tvekan Kims skott mot Älvstranden jag minns bäst från tiden i MAIS", berättar han för Mullsjoais.se.

En helt annan sak...

...är att vi bad Niklas Grek ta ut sin drömfemma i Mullsjö genom tiderna. Här är hans val.

Målvakt: Christian Qvist

Backar: Magnus Svensson (numera Ifring, red anm) och Kim Hadelund

Forwards: Gabriel Moberg, Mathias Forsberg och David Gillek

... är också att Emanuel "Imma" Ambré kallar sig själv för en gnuggare på plan och att både han och Grek fortfarande följer MAIS på plats ibland och ofta via sociala medier och livestreaming på nätet.

... skulle också kunna vara att Mullsjö kvalade sig ur serien redan efter första året. Man undvek dock direktplatsen ut genom att vinna mot JIK i sista omgången inför 2000 åskådare i Nyhemshallen. Alexander Bergström avgjorde matchen till 8-7 mot ett JIK som innehöll såväl David Gillek som Henrik Olofsson. Se de episka rörliga bilderna (avgörande målet kommer 10:35 in i videon):

Nästa avsnitt i serien om viktiga milstolpar handlar om byggandet av Nyhemshallen och de första magiska ögonblicken och matcherna där.